Jagodowy sernik na zimno
Komentarzy: 16Tak, tak. Całe życie deklaruję, jak to nie przepadam za sernikami z żelatyną. I sama robię, o zgrozo! Chyba dlatego, że po ostatnim ciasteczkowym przekonałam się i do tych lżejszych.
No i ładnie wyglądał na zdjęciu. I jagodowe pieczone przerabiałam już na wszystkie możliwe sposoby, więc co tam – czasem można zaryzykować – goście chyba nie są tak marudni. :)
Okazało się, że wyszedł dużo, dużo lepszy, niż się spodziewałam. Sam spód okazał się lepszy, niż mój dotychczasowy numer 1, czyli z ciasteczek digestive. A sam sernik? Lekki, ale nie całkiem piankowy. Aksamitny – hm – to chyba dobre określenie. I mocno jagodowy.
15 dag herbatników
4 łyżki płatków owsianych
3 łyżki brązowego cukru (może być i biały)
5 łyżek stopionego masła
łyżeczka esencji waniliowej lub cukru wanilinowego
Masa:
50 dag jagód
40 dag zmielonego twarogu
szklanka kremówki 30 lub 36%
3 łyżki żelatyny
20 dag cukru
Na wierzch (opcjonalnie)
szklanka kremówki 30 lub 36%
3-4 łyżki dżemu z czarnej porzeczki lub jagód
Spód oczywiście jak zawsze: ciastka kruszymy i mieszamy z resztą składników. Wciskamy w dno tortownicy. Teraz możemy albo schować go do lodówki, albo podpiec przez 10 min w 180 stopniach, żeby był bardziej chrupiący. Ja podpiekłam, więc tę opcję polecam. :)
Żelatynę zalewamy kilkoma łyżkami zimnej wody i grzy napęcznieje, podgrzewamy do rozpuszczenia. Kremówkę ubijamy.
Ser miksujemy z cukrem i jagodami. Ciągle ucierając, wlewamy ciepłą żelatynę. Następnie porcjami dodajemy ubitą śmietankę, tym razem mieszając już łyżką. Masę wykładamy na ostudzony spód, wygładzamy i wstawiamy na noc do lodówki.
Na wierchu można zrobić fioletową chmurkę, to znaczy dżem podgrzać i przetrzeć przez sitko, a następnie połączyć z ubitą śmietanką i wyłożyć to na sernik.
Przepis z kolekcji Moje Gotowanie Czerwiec 2011

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)
-
pychota prosze o przepisy na moj adres :), dzieki pozdrawiam
-
Mam pytanie tą żelatynę wystarczy zalać łyżeczkami wody i potem podgrzewać ? Jestem początkująca i nie mam pojęcia jak posługiwać się żelatyną. :)
-
Czy nada się twaróg półtłusty z mlekowity ?
-
Hej Cukrowa Wrozko:) Mam pytanko, jaka srednice ma tortownica, na ktorej robilaś ten serniczek? Nie chce, żeby wyszedł zbyt niski:) Pozdrawiam!
-
sernik jest przepysznyyyy!!!!!!!znajomi byli zawiedzeni, że tak szybko się skończył;) mam tylko pytanie, ponieważ spód nie bardzo mi wyszedł,bo trochę się rozlatywał, a ja w pieczeniu jestem początkująco co można zrobić żeby była to jednolita zbita masa?!pozdrawiam
-
Sernik jest idealny!
W życiu nie jadłam tak pysznego sernika na zimno. Jest nie tylko smaczny, niezwykle owocowy, ale i wygląda przepięknie! No i nie trzeba go piec. Po prostu przepis idealny ;) -
[…] które w sezonie na owoce po prostu muszą powstać. Czasem nadają smak i kolor całości (klik i klik, czasem stanowią tylko dodatek w postaci polewy albo fioletowej warstwyjak tu i tu, i […]
-
Z samego wyglądu już to ciasto jest przepyszne. Piękny kolor i aż ślina ciekanie jak na nie patrzę.