29Kwi2016

Tort Snickers

Komentarzy: 14

snickers2
 
snickers3
 
Tort Snickers, czyli wszystko to, za co kochamy Snickersy: czekolada, masło orzechowe i lejący, złoty karmel. Moja czytelniczka, która podsunęła mi taki pomysł, sugerowała ciasto orzechowe (może ktoś z Was zrobi swoją werję?), ale wolałam pozostać przy moim ukochanym, intensywnie czekoladowym i wilgotnym. Ciasto jest przełożone dwoma rodzajami kremu: Nutellowym i orzechowym. Jak zwykle, są oparte na twarożku śmietankowym, więc przed zrobieniem zakupów najlepiej poczytać trochę tutaj.
 
Na tortownicę 18 cm:
1 3/4 szklanki mąki
2 szklanki cukru
2 jaja
3/4 szklanki kakao
1/2 szklanki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki sody
1 szklanka maślanki
1 szklanka gorącej, świeżo zaparzonej kawy (zastąpiłam gorącą czekoladą)
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
 
Mąkę przesiewamy z kakao, mieszamy z cukrem, solą, proszkiem do pieczenia i sodą. Maślankę roztrzepujemy z jajkami, wanilią i olejem.
 
Zawartość obu misek łączymy – na niskich obrotach miksera, lub ręcznie. Dodajemy kawę i mieszamy do połączenia składników. Ciasto przelewamy do tortownicy wyłożonej od spodu papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach około 60 minut, lub dłużej. Patyczek wbity w środek ciasta powinien wychodzić nieoblepiony. Uchylamy drzwiczki piekarnika i studzimy ciasto kilkanaście minut. Po tym czasie wyjmujemy z formy i studzimy do końca. Przed przekrojeniem najlepiej odczekać min. kilka godzin, a najlepiej całą noc.
Kroimy na 3 blaty.
 
Krem:
500 g twarogu śmietankowego
3/4 szklanki cukru pudru
3 kopiaste łyżki Nutelli
2 kopiaste łyżki masła orzechowego
250 ml śmietanki kremówki 30 lub 36%
1 opakowanie Śmietan-fixu (lub tego typu zagęstnika) – opcjonalnie. Mój tort był transportowany, więc chciałam, żeby krem był jak najbardziej stabilny.
 
Polewa karmelowa:
50 g masła
125 ml śmietanki kremówki 30 lub 36%
1/4 szklanki brązowego cukru
 
Dekoracja:
2-3 Snickersy
 
Krem: twarożek ucieramy z cukrem pudrem i dzielimy na 2 części. Do jednej dodajemy Nutellę, a do drugiej masło orzechowe. Miksujemy każdą osobno, a następnie do każdej dolewamy stopniowo po 125 ml śmietanki i miksujemy do powstania zwartego kremu. Na koniec możemy dosypać po połowie opakowania zagęstnika.
Kremem przekładamy blaty ciasta, rozsmarowujemy go też cienką warstwą na bokach i wierzchu ciasta. Ja pierwsze przełożenie zrobiłam kremem Nutellowym, a drugie orzechowym. Boki udekorowałam dwoma kremami. Tort wstawiamy do lodówki na minimum godzinę.
 
Karmel: wszystkie składniki umieszczamy w garnuszku z grubym dnem, najlepiej teflonowym i podgrzewamy, od czasu do czasu mieszając. Kiedy składniki się połączą, gotujemy jeszcze ok. 10 minut, aż masa lekko zgęstnieje – powinna powoli spływać z łyżki. Masę przelewamy do miseczki i studzimy ok. 15 minut.
 
Karmelem dekorujemy boki i wierzch tortu, Zaczynamy od boków, nakładajac łyżeczką malutkie porcyjki karmelu na sam skraj tortu. Masa powinna powolutku spływać i zastygać. Jeśli jest za rzadka, czekamy jeszcze kilka minut. Na samym końcu wypełniamy karmelem wierzch tortu i dekorujemy całość Snickersami. Jeśli macie ochotę, możecie też posypać malutkimi kawałkami Snickersa warstwy kremu przy przkładaniu tortu.

Pochwalcie się koniecznie swoimi dziełami, bo zdjęcia Kinder Cake, które od Was dostaję, za każdym razem wprawiają mnie w zachwyt. :D

Kategorie: Torty
Przerywnik

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)

Pozostaw odpowiedź Karola Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany.