Trufle mleczno-kokosowe
Komentarzy: 2Ludzie dzielą się na tych, którzy wolą smaki “jasne” o tych, którzy wolą smaki “ciemne”. Jasne – mleczne, waniliowe, śmietankowe, biała czekolada; ciemne – czekolada, orzechy, kakao, kawa…
Jestem zdecydowanie “jasna”. Te trufelki też. Ania opisała je jako podobne w smaku do draży mlecznych i rafaello – miała rację.Chociaż bardziej niż “ciasteczka” pasuje mi określenie trufelki.
150 g wiórków kokosowych
150 g cukru pudru
1/2 kostki bardzo miękkiego masła
2/3 szklanki mleka w proszku + kilka łyżek do obtaczania
3-4 łyżki alkoholu (pominęłam)
Wiórki mieszamy z cukrem pudrem. W przypadku sporych wiórek najlepiej będzie je rozdrobnić blenderem (nie zrobiłam tego – a szkoda). Dodać miękkie masło i ewentualnie alkohol, po czym wyrobić na jednolitą masę. Mleko w proszku dosypujemy do uzyskania konsystencji odpowiedniej do lepienia trufelków – nie może być ani zbyt klejąca, ani zbyt krucha.
Z masy formujemy kuleczki, lub wciskamy ją do małych foremek, wcześniej obtaczając w mleku w proszku. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc – do zastygnięcia. Po zastygnięciu można je przechowywać w temp. pokojowej.
Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)
-
I do trust all of the concepts you’ve presented for your post. They’re very convincing and can certainly work. Nonetheless, the posts are very quick for novices. Could you please extend them a little from next time? Thanks for the post.
-
[…] wpadly mi w oko na blogu Cukrowej Wrozki, zapisalam przepis i zapomnialam :) Dopiero gdy przegladalam swoje zapisane linki w poszukiwaniu […]