White Cake
Komentarzy: 12
Wrzucając zdjęcia tego tortu na Instagram, nazwałam go po prostu The White Cake. Myślę, że ta nazwa idealnie oddaje jego ideę, tak więc niech zostanie, jak jest. Biały tort z masą z białej czekolady, ganache z białej czekolady i mnóstwem białych słodyczy. Dla tych, którzy wszystko w wersji białej kochają jeszcze bardziej, niż w ciemnym oryginale – ideał.
Na tortownicę 18 cm (uwaga, wychodzi wysoki):
Biszkopt (najlepiej upiec dzień wcześniej):
5 jaj
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki
1/4 szklanki mąki ziemiaczanej
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Białka jaj ubijamy ze szczyptą soli. Kiedy będą już sztywne, stopniowo dodajemy cukier i dalej ubijamy. Powinna powstać gęsta, lśniąca piana.
Do piany dodajemy żółtka i dalej ubijamy.
Mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia (proszek jest opcjonalny, ja zwykle daję “na wszelki wypadek”) i stopniowo dosypujemy do masy jajecznej. Mieszamy delikatnie łyżką.
Masę wlewamy do tortownicy z dnem wyłożonym papierem do pieczenia (wyłożone ma być tylko dno!). Pieczemy ok. 45 minut (lub dłużej), do czasu, kiedy patyczek wbity w ciasto będzie wychodził suchy. Kiedy biszkopt jest upieczony, wyłączamy piekarnik, wyjmujemy ciasto i w formie upuszczamy je na podłogę z wysokości ok. 60 cm. Wstawiamy je spowrotem do piekarnika, żeby ostygło.
Po ostudzeniu biszkopt przekrajamy na 3 blaty.
Krem:
500 g twarogu śmietankowego lub tłustego twarogu sernikowego
1 szklanka cukru pudru
1/2 szklanki mleka w proszku
100 g białej czekolady
250 ml śmietanki kremówki 30 lub 36%
1 opakowanie zagęstnika do śmietany (Śmietan-fix lub inny tego typu)
Czekoladę rozpuszczamy na parze. Uważamy, żeby nie przypalić. Zostawiamy do przestudzenia na ok. 10 minut.
Twarożek ucieramy z cukrem pudrem, mlekiem w proszku i czekoladą. Stopniowo dolewamy śmietankę i miksujemy do powstania puszystego kremu. Na koniec dodajemy zagęstnik do śmietany i miksujemy jeszcze chwilkę.
Kremem przekładamy blaty ciasta, rozsmarowujemy go też cienką warstwą na bokach i wierzchu ciasta. Tort wstawiamy do lodówki na minimum godzinę.
Ganache:
100 g białej czekolady
80 ml śmietanki kremówki
Sposób jest identyczny jak w polewie tortu Kinder Bueno. Uwaga! Biała czekolada zastyga wolniej i trzeba uważać, żeby nie dekorować tortu, kiedy jest jeszcze zbyt płynna, bo dekoracja zacznie spływać z czekoladą!
Śmietankę podgrzewamy, aż będzie gorąca, ale jeszcze nie gotująca się. Trzeba uważać, żeby jej nie przypalić.
W tym czasie czekoladę łamiemy na drobne kawałki i umieszczamy w metalowej misce. Zalewamy ją gorącą śmietanką. Odczekujemy ok. minuty i mieszamy czekoladę z gorącą śmietanką, aż czekolada się rozpuści. Gdyby zdarzyło się, że pozostaną nierozpuszczone kawałki czekolady, można całość przenieść do garnuszka i podgrzać na minimalnym ogniu do rozpuszczenia, ciągle mieszając.
Polewę odstawiamy na kilka minut do ostudzenia. Konsystencja polewy jest kluczową sprawą. Jeśli będzie za rzadka i za gorąca, będzie spływać wraz z kremem do samego dołu ciasta. Jeśli będzie za gęsta, będzie nieestetycznie od razu zastygać. Ja swoją studziłam około 10 minut. Najlepiej jest sprawdzić, jak się zachowuje gdzieś z tyłu ciasta.
Polewę nabieramy małą łyżeczką i lejemy małe porcyjki przy brzegach wierzchu ciasta. Polewa powinna delikatnie spływać i zastygać. Na końcu rozsmarowujemy czekoladę na wierzchu ciasta. Czekamy aż będzie prawie całkowicie zastygnięta.
Dekoracja (tutaj oczywiście pełna dowolnośc, ale wypiszę, czego ja użyłam):
Biała czekolada (poszukajcie białego Toblerone, ja chciałam użyć, ale jak na złość nigdzie nie było…)
Rafaello
Mentosy o smaku białej czekolady
Białe czekoladowe batoniki (u mnie Delicadore z nadzieniem kokosowym, ale nada się też WW)
Biały Kit Kat
Biały Lion
Tort przechowujemy w lodówce i wyjmujemy ok. 15 min przed podaniem.
Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)
-
Wyglada pięknie! Biała czekolada to prawdziwa czekolada :D
-
Dzisiaj robiłam ten tort, ale masa wyszła mi za rzadka i nie zrobiłam takiej warstwy jak widać u ciebie na zdjęciach :(
-
Ja właśnie zbieram sie do zrobienia tego torcika. I nie ukrywam że szukałam czekolady Toblerone no i znalazłam ja w sieci sklepów Netto. 100g kosztuje 6 zł. Także dzielę się tą informacją z Tobą. Pozdrawiam
-
Dzisiaj zrobiłam, dziękuję za przepis ;)
-
Nie napisałaś nic o temperaturze pieczenia :)
-
Można dodać wiórki kokosowe do masy? Czy może to znacząco wpłynąć na mase?
-
Serio? Ciasto które ma taką samą ksywkę jak moja? :D Nie próbowałem robić, ale wygląda bardzo ładnie i smakowicie ;)