18Lut2016

Kinder Cake

Komentarzy: 154

kindercake3
 
kindercake2blog
 
Słynny ostatnio tort Kinderowy. Już kiedy pierwszy raz zobaczyłam go na zdjęciu z czeluści 9gaga, wiedziałam, że go zrobię (przy okazji oddaję hołd Anonimowi, który zrobił go jako pierwszy, bo już chyba nie sposób tego dociec). Czekał tylko na okazję. Chciałam, żeby był Kinderowy nie tylko dzięki dekoracji. Sztandarowe składniki Kinder słodyczy? Mleko, kako i czekolada. Stąd wymyślony na tę potrzebę krem o smaku mleczno-kakaowym. Długość przepisu może przestraszyć, ale nie zrażajcie się – sam tort jest dość prosty.
 
Na tortownicę 18 cm:
1 3/4 szklanki mąki
2 szklanki cukru
2 jaja
3/4 szklanki kakao
1/2 szklanki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki sody
1 szklanka maślanki
1 szklanka gorącej, świeżo zaparzonej kawy (zastąpiłam gorącą czekoladą)
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
 
Mąkę przesiewamy z kakao, mieszamy z cukrem, solą, proszkiem do pieczenia i sodą. Maślankę roztrzepujemy z jajkami, wanilią i olejem.
 
Zawartość obu misek łączymy – na niskich obrotach miksera, lub ręcznie. Dodajemy kawę i mieszamy do połączenia składników. Ciasto przelewamy do tortownicy wyłożonej od spodu papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach około 60 minut, lub dłużej. Patyczek wbity w środek ciasta powinien wychodzić nieoblepiony. Uchylamy drzwiczki piekarnika i studzimy ciasto kilkanaście minut. Po tym czasie wyjmujemy z formy i studzimy do końca. Przed przekrojeniem najlepiej odczekać min. kilka godzin, a najlepiej całą noc.
Kroimy na 3 blaty.
 
Krem:
500 g twarogu śmietankowego lub tłustego twarogu sernikowego
1 szklanka cukru pudru
2 łyżki kakao
3 łyżki mleka w proszku
250 ml śmietanki kremówki 30 lub 36%
1 opakowanie Śmietan-fixu (lub tego typu zagęstnika) – opcjonalnie. Mój tort był transportowany, więc chciałam, żeby krem był jak najbardziej stabilny.
 
Polewa:
100 g czekolady mlecznej lub gorzkiej (dałam 50 g mlecznej i 50 g gorzkiej)
80 ml śmietanki kremówki
 
Dekoracja:
Wedle uznania, ja zużyłam:
1,5 opakowania Kinder Czekolady
1 Kinder Niespodziankę
1 opakowanie Schokobons
1 opakowanie Kinder Bueno
 
Krem: twarożek ucieramy z cukrem pudrem, kakao i mlekiem w proszku. Stopniowo dolewamy śmietankę i miksujemy do powstania puszystego kremu. Na koniec dodajemy zagęstnik do śmietany i miksujemy jeszcze chwilkę.
Kremem przekładamy blaty ciasta, rozsmarowujemy go też cienką warstwą na bokach i wierzchu ciasta. Tort wstawiamy do lodówki na minimum godzinę.
 
Polewa: śmietankę podgrzewamy, aż będzie gorąca, ale jeszcze nie gotująca się. Trzeba uważać, żeby jej nie przypalić.
W tym czasie czekoladę łamiemy na drobne kawałki i umieszczamy w metalowej misce. Zalewamy ją gorącą śmietanką. Odczekujemy ok. minuty i mieszamy czekoladę z gorącą śmietanką, aż czekolada się rozpuści. Gdyby zdarzyło się, że pozostaną nierozpuszczone kawałki czekolady, można całość przenieść do garnuszka i podgrzać na minimalnym ogniu do rozpuszczenia, ciągle mieszając.
 
Polewę odstawiamy na kilka minut do ostudzenia. Konsystencja polewy jest kluczową sprawą. Jeśli będzie za rzadka i za gorąca, będzie spływać wraz z kremem do samego dołu ciasta. Jeśli będzie za gęsta, będzie nieestetycznie od razu zastygać. Ja swoją studziłam około 3 minut. Najlepiej jest sprawdzić, jak się zachowuje gdzieś z tyłu ciasta.
Polewę nabieramy małą łyżeczką i lejemy małe porcyjki przy brzegach wierzchu ciasta. Polewa powinna delikatnie spływać i zastygać. Na końcu rozsmarowujemy czekoladę na wierzchu ciasta.
 
Póki czekolada z wierzchu nie zastygła całkowicie, układamy na niej wszystkie czekoladki. Możemy lekko sklejać poszczególne elementy kroplami roztopionej czekolady, zwłaszcza, jeśli tort będziemy transportować i jest ryzyko, że Schokobonsy poturlają się nie tam, gdzie trzeba.
Boki ciasta możemy udekorować Kinder Czekoladkami lub Kinder Bueno.

Kategorie: Torty / Z czekoladą
Przerywnik

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

  • Madi napisał(a):

    Patrze na te pysznosci i alez bym jadlaaaaaa
    Powiedz mi takie mleko w proszku to jakie to powinno byc? Mozna to pominac? Albo gdzie sie to kupuje? Nigdy nie uzywalam i az mi głupio pytac ;) a tak btw jestes mistrzem swiata! Szacun pelen!

    • cukrowa wrozka napisał(a):

      Mleko w proszku pełnotłuste kupuje się w sklepach spożywczych i supermarketach. Najczęściej na dziale obok śmietanek UHT albo żywności dla dzieci. Można je pominąć, ale polecam poszukać, bo już niejedną osobę, która nigdy wcześniej o nim nie słyszała, przekonałam do tego mlecznego smaku. :D

  • Aga napisał(a):

    Na ile części kroimy biszkopt? Standardowy na 3 ?

  • wsswe napisał(a):

    cześć! czekałam z niecierpliwością na przepis, bo zdjęcia na fb wyglądały po prostu absolutnie pysznie! przepis bardzo czytelny, na pewno sprawdzę. dziękuję!

  • Natajla napisał(a):

    Tort wygląda OBŁĘDNIE…! Ciekawe, czy w moim wydaniu też by taki wyszedł. :)

  • Doma napisał(a):

    Cudowne <3 czekalam na ten przepis i w końcu jest! :) mam tylko pytanie czy pieczesz z termoobiegiem? Nigdzie nie doszukalam się informacji na ten temat i nie wiem czy te temperatury w przepisach są do termoobiegu czy nie :)

  • pula napisał(a):

    O mamusiu, piękny ! Uwielbiam jajko i czekoladę Kinder.
    Mam tortownice 22 cm, czy mam przeliczyć składniki czy mogę użyć takiej ilości?

    • cukrowa wrozka napisał(a):

      Możesz użyć tej ilości, tylko ciasto będzie niższe i być może trzeba będzie przekroić je tylko na 2 częsci. :)

    • Dawid napisał(a):

      Jeżeli chcesz mieć taką samą wysokość tortu w 22cm jak w tym przepisie , to przelicz skłądniki żeby było ich o pół więcej. Wynika to ze wzoru na objętość walca ! :)

  • agita2222 napisał(a):

    Dziękuję za przepis! Próbowałam wczoraj zrobić tort i wyszedł rewelacyjnie ;) Mam tylko dwie uwagi – u mnie tortownica 18 cm okazała się za mała, następnym razem spróbuje 22 cm oraz krem nie był wystarczająco zwięzły – pomimo, że dodałam 2 extra śmietan fixy. Gdzie mogłam popełnić błąd?

    • cukrowa wrozka napisał(a):

      No to jak widać bardzo ładnie Ci wyrosło ciasto. :D
      Jakiego użyłaś twarogu? To jest kluczowa sprawa jeśli chodzi o konsystencję kremu twarogowego.

      • mrsjoker napisał(a):

        A jaki twaróg powinien być konkretnie? Ja użyłam naturalnego do sernika z Biedronki, taki w kilogramowym wiaderku i krem też nie wyszedł mocno zbity.

      • agita2222 napisał(a):

        tym razem użyłam twarogu philadelphia…. niestety tego ze strzałkowa nigdy u siebie nie widziałam. Jakieś inne sugestie?

        • cukrowa wrozka napisał(a):

          Mi zdarzyło się używać też Twarogu Delikatnego Presidenta, ale on ma luźniejszą konsystencję. Generalnie rozglądaj się za produktami, które są w kostce/papierku i nazywają się „twaróg śmietankowy” – sporo mniejszych firm ma je w ofercie. :)

          • agita2222 napisał(a):

            Jutro ponownie przygotowuje torcik, to spróbuje kupić inny serek zobaczymy jaki będzie efekt. Dodam jeszcze, że w moim przypadku, już jestem pewna, że tortownica 18 jest za mała – właśnie mam ciasto w piekarniku i obserwuję jak wypływa na dno piekarnika ( zrobił się taki grzybek jak ostatnio, ale tym razem z boku zrobiła się dziurka, którą wszystko wycieka). Dlatego wydaje mi się, że proporcje będą dobre na wyższą niż standardowa blaszkę w tym wymiarze. Przeglądałam też inne przepisy na Twoim blogu (fantastycznym! tylko kiedy ja te wszystkie przepisy wypróbuje?) i np w przepisie na tort czekoladowy z kremem serowym i malinami, te same proporcje są podane na blaszkę 24 cm

          • cukrowa wrozka napisał(a):

            Hej, czy Twoja tortownica jest nieszczelna? Jeśli tak, to najlepiej byłoby owinąć ją z zewnątrz folią aluminiową.
            Tak, są tam te same ilości na większą blaszkę, ale tort z malinami jest mniej więcej o połowę niższy – celowo wykorzystałam tyle samo składników w mniejszej tortownicy. :)

          • agita2222 napisał(a):

            Nie, to nie wina tortownicy, z góry urósł taki „grzybek” który z boku pękł, nad tortownicą. Ostatnio zrobiłam w 22 i wyszło w porządku;) a tortownicę 18 muszę kupić po prostu wyższą ;) Dodam jeszcze, że znalazłam odpowiedni serek do masy – Mój ulubiony firmy Wieluń (twarożek kanapkowo-sernikowy). Z tym serkiem wychodzi idealnie

  • mrsjoker napisał(a):

    Jeśli chodzi o kakao, to ma być gorzkie? :)

  • Mis Marli napisał(a):

    Wygląda super i pochłonęłabym go w całości :) Ale to musi być pyszne <3
    Dodaję do obserwowanych i mam nadzieję, że nie będzie to pierwszy krok do otyłości :D

  • Ewelina napisał(a):

    Właśnie jestem na końcowym etapie robienia i już jestem zachwycona. Wszytsko wychodzi super :D zobaczymy czy gościom zasmakuje ;)

  • Mania napisał(a):

    Przepyszny tort! Biszkopt wyszedł nawet kiedy połowa wyciekła mi z źle zamkniętej blaszki. Po prostu idealny, super prezent na urodziny :) Efekt moich wypieków możesz zobaczyć pod adresem http://mangojuice.backslash.pl/kinder-cake/
    Dzięki za super przepis! :)

  • Patison napisał(a):

    Tort wygląda obłędnie! Na ile porcji wystarcza taki z 18cm tortownicy? Z góry dziękuję i pozdrawiam :)

    • cukrowa wrozka napisał(a):

      Jest wysoki i syty, tylko przez dekoracje dość ciężko go kroić, więc powiedziałabym, że na ok. 10 sporych kawałków. :) Mój chłopak, jeszcze częstując innych, zjadał go 6 dni. :D

  • mil napisał(a):

    Czy można wlać gorącą kawę? Nic się nie zważy? A twaróg może być taki do zmielenia samodzielnie:)?

  • Magda napisał(a):

    Czy ten krem smakuje podobnie jak krem z kinder bueno? Szukam ostatnio w internetach przepisu na coś tego typu ale jesz cze nic nie spełniło moich oczekiwań :)

    • cukrowa wrozka napisał(a):

      Nie, to jest krem z dodatkiem kakao. Ale efekt Kinder Bueno można uzyskać, robiąc taki właśnie krem bez kako – mleko w proszku nadaje charakterystyczny smaczek. :)

  • Karola napisał(a):

    to musi być niezła bomba kaloryczna! niestety przy mojej diecie i trzymaniu linii nie mogę sobie na niego pozwolić…ale życzę wszystkim smacznego!

  • Zosieek napisał(a):

    Jestem totalnym beztalenciem jeśli chodzi o pieczenie ale to wygląda tak super, że zaraz ruszam na zakupy i piekę. Super, że mam dwa dni wolne i dzień kobiet więc mogę spróbować jak wyjdzie. Juz się doczekać nie moge. Wygląda cudnie! :)

  • Agnieszka napisał(a):

    Ciasto właśnie się studzi i nie mogę się doczekać dekorowania:) robię je z okazji urodzin mojego chłopaka, myślę że będzie zachwycony bo uwielbia kinder czekoladę :D

  • dominika napisał(a):

    wczoraj zrobiłam ten tort na urodziny 4 letniego Bartka, na pół z mamą, wyszedł pryszny, ale bardzo syty i malutki kawałeczek starczy zupełnie na cały dzień

  • Magdzia napisał(a):

    Witam ;) śmietankę 30% należy ubić przed dodaniem do masy serowej?

  • Joanna napisał(a):

    Witam serdecznie. Chcę po raz pierwszy zrobić Twój piękny tort, ale mam pytanko – co z nasączaniem biszkoptu? To samo jeśli chodzi o tort White. Nie trzeba? Nie będzie zbyt suchy?

    • cukrowa wrozka napisał(a):

      Hej! Jeśli chodzi o Kinder Cake, to nie jest to biszkopt. Jest to zupełnie inny rodzaj ciasta, które jest wilgotne, gęste i ja nigdy nie nasączam go dodatkowo. :) W Kinder Cake również nie nasączałam biszkoptu, żeby nie rozmiękł, a w takich wysokich tortach stabilność konstrukcji jest naważniejsza. :) Wychodzi wystarczająco miękki, a potem dochodzi jeszcze naturalne nasączenie od kremu. :) Jeśli jednak boisz się, że będzie dla Ciebie za suche, nasącz delikatnie wdg uznania. Powodzenia!

  • Austin napisał(a):

    Witam, właśnie dzisiaj zabrałam się za wykonanie tego cudeńka. Jednak biszkopt po 10 minutach od tego jak sprawdziłam patykiem opadł. Został niestety mokry w środku, a wręcz spalony na zewnątrz nie rozumiem co mogło wyjść źle :(

    • cukrowa wrozka napisał(a):

      Hej! Po jakim czasie sprawdzałaś patyczkiem? Te ciasto to inny rodzaj ciasta, niż biszkopt i wymaga długiego pieczenia, jak w przepisie. Ma też to do siebie, że napierw rośnie, a potem nieco opada i powinno w rezultacie wyjść płaskie lub lekko wypukłe. Tak więc o ile nie zapada się do dołu, to jest z nim ok. Być może dałaś mu za mało czasu i stąd mokry środek? Przyczyną mogło być też ustawienie piekarnika, np. za mocne grzanie z góry albo termoobieg. Ja piekę zawsze bez termoobiegu z równomiernym grzaniem góra/dół i szczerze mówiąc, jeszcze nigdy nie miałam problemu z tym ciastem, a robię je do większości swoich tortów. :(

      • Austin napisał(a):

        Dziękuję za odpowiedź było to po godzinie ;) możliwe, termoobiegu akurat nie dałam, ale może to właśnie piekarnik coś szwankuje :/

  • Foshi napisał(a):

    pozwolę się pochwalić swoim efektem, bo kurczę przeszedł moje oczekiwania. tylko polewa za rzadka mi wyszła, trochę spływała, ale ogólnie na ogromny plus
    http://images77.fotosik.pl/466/2b5ac0c942196916med.jpg

  • asikaaa napisał(a):

    Mam zamiar przewieźć ten tort 500km ;p mam nadzieje, że nie zawiozę jakiejś mielonki ;p wiem ze to szalony pomysł, ale ma być niespodzianka i spełnienie marzenia :) w końcu to… 30ste urodziny :D

  • M napisał(a):

    Właśnie wstawiłam go do piekarnika, foremka zaczęła przeciekać, bo z tych proporcji ciasto wyszło niesamowicie płynne. Czy Wy też mieliście taką konsystencję ?

  • Miiii napisał(a):

    Mam pytanie co do ciasta. W skladnikach nie ma wanilii,a w opisie napisane jest, ze dodajemy rowniez wanilie. Jaka to ma byc i ile mamy jej dodac ? To bedzie moj 1wszy tort i bardzo sie boje :D

    • cukrowa wrozka napisał(a):

      Wybacz, już uzupełniam. Ja daję 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego, lub – jeśli nie mam go akurat – łyżeczkę cukru wanilinowego lub lepiej z prawdziwą wanilią. :)

  • Sua napisał(a):

    Witam! Wyszedł swietnie!pierwszy tort w zyciu a jest wspaniały i wyglada zjawiskowo!

  • Beata napisał(a):

    Chciałam zapytać czy gorącą czekoladą którą można zastąpić kawę rozpuszcza pani w wodzie czy mleku? Czy można zmniejszyć ilość cukru i do jakiej ilości? I czy można zupełnie pominąć cukier puder w kremie?

    • cukrowa wrozka napisał(a):

      Rozpuszczam w wodzie. :)
      Można zmniejszyć ilość cukru o ok. 1/2 szklanki. Ciasto i tak nie jest mocno słodkie. W kremie również nie eliminowałabym całkowicie pudru – nadaje on i słodycz, i konsystencję. Pozdrawiam słodko!

      • Jula napisał(a):

        A ja mam takie pytanie: ile mozna go przechowywać w lodówce? Planuje zrobić tort, ale to byłby mój pierwszy i chciałabym zrobić na dwa dni przed urodzinami by sprawdzić czy wyszło a w razie wpadki zdążyć kupić tort ze sklepu :) :D i jeśli mam formę 24 cm to mniej więcej o ile muszę zwiekszyć składniki?

        • cukrowa wrozka napisał(a):

          Najlepszy jest przez pierwsze 3-4 dni, ale do tygodnia (jeśli mamy świeży twaróg) można spokojnie trzymać w lodówce. :)
          Co do formy, zrobiłabym z 1,5 porcji. Powodzenia!

          • Dominka napisał(a):

            Zgodnie z podpowiedzią zrobiłam z półtora porcji i finał taki, że ciasto stało się wulkanem (zaczęło wyciekać zalewając piekarnik), piekło 2 godziny i nie wiem, czy coś z niego będzie. Także lepiej powiększyć porcję z przepisu o 1/3. ;)

  • :) napisał(a):

    Piękny!

  • Maluuutka napisał(a):

    Jak jest ze smakiem? Czy przy tych kremach i czekoladzie tort nie jest za słodki?Pytam bo robię na dzień matki i chciałam aby nie był za słodki z lekkim kremem :) Jak jest w smaku?:)

  • Doma napisał(a):

    Gorąca czekolada to taka w proszku, czy w jakiś inny sposób ja robisz? :)

  • Lavender napisał(a):

    Nie wiem czy ze mnie aż takie beztalencie… ciasto powiedzmy że, wyszło mimo, że po 1,5h było dalej surowe w środku, a spalone z zewnątrz. Ale masa to totalna porazka, oczywiście zwazona… aż płakać się chce. Ale przepis bardzo mi się spodobał i tort wygląda zjawiskowo, mam nadzieję że mój kiedyś będzie chociaż trochę podobny :) pozdrawiam

    • cukrowa wrozka napisał(a):

      Nie piekłaś przypadkiem w termoobiegu? Bo to jest często błąd.
      A co do masy, to dużo zależy od twarogu. Ale jeśli się zwarzyła, to raczej podejrzewałabym, że coś nie tak było ze śmietanką. Do 3 razy sztuka! :)

  • Anonim napisał(a):

    Czy mleko w proszku moxna zastąpić zwykłym mlekiem?

  • Kasia napisał(a):

    Cudowne wypieki!wszystko takie piękne i na pewno smaczne
    Pozdrawiam

  • Marta napisał(a):

    Witam. Kupiłam serek śmietankowy do kanapek czy taki nadaje się do kremu czy lepiej kupić twarog zwykły i zmielić?

  • Liv napisał(a):

    Dzieki za przepis :)) Tort wyszedł poprostu cudowny ale musiałam zrobić 2 razy wiecej kremu nie wiem dlaczego :( Moj torcik tak wyszedł: http://pl.tinypic.com/r/2qbeuk0/9y

  • Marcin napisał(a):

    Witam! :D
    Mam pytanie!
    A więc czy można masę zrobic dzień wcześniej i włożyć ją do lodówki?
    I dopiero na nastepny dzień przełożyć ciasto i ustroić? :)
    A i ogólnie mega to wygląda! :D
    to mój pierwszy tort na urodziny dziewczyny więc mam trochę stres czy wyjdzie :D

  • myszka napisał(a):

    Jak długo należy ubijać krem po dodaniu śmietany? ubijam i ubijam i ciągle płynie, a sama masa twarogowa byla bardzo gęsta przed dodaniem śmietany….

  • WeBi napisał(a):

    Tort jest pyszny, ale odradzam robienie go w upały. Miałam problem z polewą z czekolady. Wystarczyła minuta by zaczynała być płynna, więc trudno było polać oraz potem wyjąć i pokroić tort bo wszystko niemal od razu spływało. Co do masy serowej to użyłam sera sernikowego z Biedronki + 2 śmietan-fixy. Początkowo masa była dość luźna, ale potem ładnie zastygła w lodówce.

  • Aga napisał(a):

    Wygląda bosko!
    Czy składniki na ciasto musza być w temperaturze pokojowej?

  • Agata napisał(a):

    kawa powinna byc rozpuszczalna czy sypana? może być zwykły ser twarogowy tłusty z biedronki?

  • Pati napisał(a):

    Zastanawiam się, czy nie można by tego kremu do środka zrobić z kinder czekoladek bądź polewy na górę. Co myślisz? Masz jakiś fajny przepis na taki krem?

    • cukrowa wrozka napisał(a):

      Hej, nigdy nie robiłam takiego kremu, ale myślę, że możesz po prostu rozpuścić Kinder Czekolady i dodam do tego kremu serowego. Ewentualnie dodac jeszcze do niego drobno pokrojone czekoladki. :)

  • Patrycja napisał(a):

    Tort wygląda pięknie, ale za każdym razem kończę pracę po wyjęciu ciasta z piekarnika. :/ Próbowałam zrobić tort dwa razy, patyczek wsadzałam do ciasta po upływie godziny i kilku minut, był suchy, wszystko okej, a po odkrojeniu górnej, spękanej warstwy moim oczom ukazywał się zakalec. Piekłam bez termoobiegu, system góra-dół, kompletnie nie mam pojęcia co robię źle.

    • cukrowa wrozka napisał(a):

      Hm, moje podejrzenia wzbudza już spękana góra. Moja czasem lekko się fałduje, ale nigdy nie pęka. Może spróbuj upiec w nieco niższej temperaturze (np. 170) , za to wydłużając czas o jakieś 20 minut.

      • natalia napisał(a):

        U mnie dzisiaj stalo sie tak samo, gora pekla, patyczek byl juz suchy, uchylilam piekarnik zeby ciasto troche sie przestudzilo a po kilku minutach ciasto zrobilo sie wklesle :( jutro proba numer dwa, ale niestety tort mial byc na sobote i ciasto mialo dzisiaj postac przez noc zeby jutro sie ladnie pokroilo… jutro juz tak dlugo nie postoi… mak jeszcze male pytanie, czy papierem do pieczenie wykladamy tylko dno czy tez boki formy? I wstawiamy ciasto na stodek piekarnika? Moze mi tak peklo, bo powinnam ustawic je nizej…sama nie wiem… pozdrawiam:)

  • Asia napisał(a):

    Czy do ciasta dodajemy mąkę tortową?

  • Anonim napisał(a):

    Superr

  • Panda napisał(a):

    Jaka jest cena wszystkich składników ? ☺

  • wmadzia napisał(a):

    Juz chlodzi sie w lodowce. Za chwile razem.z rodzinka bedziemy kosztowac oceniac wizualnie wyglada ladnie.
    :) gienialne przepisy. Ekstra blog:)
    Pozdrawiam

  • Anonim napisał(a):

    Witam, zrobilam tak zwany ” biszkopt” według przepisu. W piekarniku wygladal bardzo dobrze i sporo wyrósł, ale po przestygniecu zrobil sie mały i zdaje mi się ze zrobił się z niego zakalec, taki troszkę „gumowaty”. Gdzie mogłam popelnic blad? Czy on ma taki wyjsc?:)

  • Martyna napisał(a):

    Wpadłam na stronkę, bo szukałam w siecie jak zrobić tort kinder. Do bedzie wyzwanie, bo do gotowania nie mam talentu ;p ale spróbuje bo wyglada smakowicie

  • paulina napisał(a):

    Przepyszny! Nie mogę powiedzieć, że najlepszy na świecie, bo nie wypróbowałam wszystkich przepisów z twojej strony (jeszcze!), ale z pewnością najlepszy jaki jadłam. Ma tylko jedną poważną wadę: znika w mgnieniu oka :(!

  • marti napisał(a):

    Śliczny tort! Ja dziś zabieram się za ciasto, trochę się obawiam bo widzę że niektórym ciasto opada albo jest zakalec:( Ale z tego co widze to bez termoobiegu i będzie ok?:)
    Jutro chce zrobić resztę, bedzie dobrze jeżeli od razu po zrobieniu go podam?

    • cukrowa wrozka napisał(a):

      Zawsze dobrze jest, żeby tort miał chociaż ze 2-3 godzinki na „przegryzienie się”. W tym wypadku też na zastygnięcie czekolady, także zrobiłabym go jednak z minimalnym wyprzedzeniem. :)

  • Pati napisał(a):

    Jak długo tort był w transporcie? Zamierzam go zrobić jednak obawiam się, że może nie przeżyć 7h podróży, co prawda byłby w zimnym bagażniku, o ile w lutym nie byłoby wysokich temperatur. Czy to nie za duży hardcore? Używałaś jakiejś lodówki podróżnej?

  • Kasia napisał(a):

    Cześć! Upiekłam ten tort na swoje urodziny i jak na razie prezentuje się pięknie! Mam nadzieję, że również super smakuje. Ciasto w foremce 21 cm (spokojnie wyszły 3 blaty) piekłam 1,5 h, ponieważ po godzinie patyczek był mokry. Użyłam twarogu sernikowego President + 1,5 opakowania Śmietan-fixu (dla pewności). Polewa czekoladowa niestety za bardzo zgęstniała i nie chciała ładnie spłynąć, więc po prostu ją rozsmarowałam :) Bardzo dziękuję za przepis!
    W linku wysyłam zdjęcie: https://postimg.org/image/i0crsroup/

  • Gosoa napisał(a):

    Hej ;)

    Dzięki za przepis ;)
    Tort jest boski.
    Jutro będziemy jeść ;)
    Ps. Twaróg Wieluń troszkę się naczekałam ale warto było.
    Boski ;)
    Szkoda, że foto nie można dodać ;(

  • Marta napisał(a):

    Czy moge zrobić biszkopt dwa dni wcześcniej jesli go szczelnie zapakuje? bo nie mam innej możliwości.. i się zastanawiam :)

  • ana1103 napisał(a):

    Dekoracja piękna ale jak to potem pokroic hehe

  • Karolina napisał(a):

    Hej jakiej firmy serek używasz do masy ?

  • Ola napisał(a):

    Czy tort jest bardzo słodki?

  • jg napisał(a):

    Mam pytanie o samą technikę wykonania kremu – czym ucierasz serek z cukrem: mikserem czy rózgą? A czy „miksowanie” śmietanki z resztą masy też odbywa się mikserem czy inaczej. Jeśli używasz miksera, to: 1) czy końcówki do ubijania białek i 2) czy na niskich czy wysokich obrotach? Bardzo chcę wypróbować ten przepis, ale boję się czy miksowanie mikserem nie spowoduje, że krem będzie bardzo lejący. Z góry dziękuję za podpowiedź. Pozdrawiam.

  • Sandra napisał(a):

    Zrobiłam z podwójnej porcji na dużą, okrągła blachę. Wyszedł idealny za pierwszym razem!

  • Małgorzata napisał(a):

    Świetny przepis!
    Zrobię taki tort córce na urodziny.

  • Patrycja napisał(a):

    Mam zamiar upiec je na urodziny w sobotę i stąd pytanie – czy mogę rozdzielić masę na ciasto na trzy i upiec je osobno? Trochę się boję krojenia tego potem i tego czy dobrze mi się upiecze (powiększam ilość składników, bo robię w formie 24cm). Ewentualnie czy jeśli dodam mniej kawy/kakao to czy wyjdzie? Boję się po prostu takiej ilości płynnych składników ;)
    Z góry dziękuję i wysyłam wyrazy zachwytu nad blogiem!

  • Ola napisał(a):

    Zrobiłam tort dla mojego chłopaka na 23. Urodziny. Zarówno on jak i znajomi byli zachwyceni :) Jednak zrobiłam trochę po swojemu- zamiast mleka w proszku dodałam spory kubek zmielonych orzechów włoskich do masy oraz na pierwszy spod ciasta z masą dodałam dżem wiśniowy. Calość smakowała nieziemsko. Do polewy dodałam za dużo śmietanki przez co nie była wystarczająco sztywna, ale i tak całość wyglądała bardzo zachęcająco. :) Na pewno skorzystam jeszcze nieraz z tego przepisu. Dziękuję :)

  • monia napisał(a):

    Tort jest przepyszny, próbowałam go zrobić, ale tortownica 18 okazała się za mała – ciasto mi wypłynęło… chyba jednak muszę użyć większej formy…

  • W potrzebie napisał(a):

    Witam, twarog smietankowy? Hmm… to taki w kostce, prawda? A mozna go czyms zastapic? Np serkiem philadelfia albo mascarpone? Super tort na urodziny synka tylko spychacz dodam

  • Lidka napisał(a):

    Wszędzie szukałam przepisu na taki torcik robie zakupy i zabieram się do roboty. Dzięko za super przepis i dokładny opis wykonania

  • Klaudia napisał(a):

    Tort wyszedł obłędny, najfajnieszą częścią jego przygotowania było dekorowanie kinderkami :D tort nie jest zbyt slodki, ale bardzo wilgotny, wszyscy byli pod wrazeniem. Ja nie mogąc znaleźć nigdzie zadnego z wymienionych twarogow, uzylam tych z Presidenta, dodalam fix i krem wyszedl super :) myślę, ze forma 24 cm również bylaby ok, bo z mojej ciasto wręcz uciekało, tyle go było, a forma była szczelna. Dziękuję za przepis i pozdrawiam :))

  • Wiktoria napisał(a):

    Czy jest opcja, aby zrobić piętrowy tort? Chodzi mi oto, czy nie jest za ciężki?

  • paulina1116 napisał(a):

    Witam, upiekłam ciasto czy ma mieć ono konsystencję tak jakby w ustach kleiło się niczym ciasteczka z Auchan?

  • Patiiii napisał(a):

    Cukrowa wróżko !! Czy mogę zrobić tort z mąki kukurydzianej ? Ponieważ będę miała gościa, który ma celiakie czyli dietę bezglutenowa ? Wyjdzie mi ? Próbowałas ?

  • Marta napisał(a):

    Robie już drugi raz, tylko teraz chciałabym zastąpić twaróg soft chees’em i stad moje pytanie czy mogę tak zrobić ? :)

  • Kingaa napisał(a):

    Czy można użyć twarogu sernikowego z Piątnicy i co się stanie jak pominie się mleko w proszku(ewentualnie czym zastąpić)? :)

  • Emilia napisał(a):

    Dla mnie ten krem jest za słodki, ale to pewnie kwestia gustu, sama polaczylam część kremu z mrożonymi malinami i wyszedł taki sorbet-krem, pyszny! Maliny dodają kwaśnego akcentu co pięknie współgra.

  • ogoreck napisał(a):

    Bankowo taki zrobię na urodziny syna

  • Kasia napisał(a):

    Nie wiem czy ktos mi na to teraz odpowie. Ale jaka make trzeba uzyc? Tortową? Jaki typ?

  • olaaaaaa napisał(a):

    mam pytanie co do tej gorącej czekolady, rozupusciłaś czekolade z mlekiem czy jak?

  • Justyna napisał(a):

    hej :) a czy nada się mleko w proszku dla dzieci Bebilon? Mam nadzieję, że jeszcze ktoś tutaj mi odpowie ;)