Krem Snickers
Komentarzy: 26
Na pewno pamiętacie dwa kremy, które mi chyba zawsze będą kojarzyć się z dzieciństwem – puszysty Milky Way i słodko-słony Snickers. Jedyne w swoim rodzaju. Dlaczego tak nagle zniknęły? Nie mam pojęcia. Jedna z najgłupszych decyzji, jakie podjęto. Cios dla ludzkości. Przynajmniej patrząc na to, ile osób pyta, szuka i wzdycha z tęsknoty.
Zrobienia domowego kremu a’la Snickers planowałam od dawna, przeglądałam skład, ale nie mam pojęcia, dlaczego powstał dopiero teraz. W każdym razie plany mnie nie zawiodły i powstała kombinacja, która przypomniała mi tamten smak – słonawe masło orzechowe, słodko-słone toffi i czekolada. Pewnie nie jest to smak identyczny, bo nie oszukujmy się, niektóre składniki są trudne do użycia w domu, w oryginalnym składzie nie ma też orzechów laskowych, które znajdują się w Nutelli. Ale otrzymałam to, co chciałam: trzy smaki zamknięte w słoiczku i wręcz stworzone do wyjadania. Misję uznaję za zakończoną sukcesem.
1/2 szklanki mleka skondensowanego słodzonego
3 duże łyżki miękkiego masła
1/2 szklanki mleka w proszku
1/4 szklanki cukru pudru
1/2 szklanki posiekanych orzeszków ziemnych, mogą być karmelizowane
3/4 szklanki Nutelli (nie z lodówki!)
1/2 szklanki masła orzechowego
2 łyżki mleka
Masło orzechowe miksujemy z dwoma łyżkami masła, przesianym cukrem pudrem, mlekiem i 1/4 przesianego mleka w proszku.
Do słoiczków nakładamy na zmianę po łyżce Nutelli, masy orzechowej i toffi, aż do zapełnienia. Na końcu możemy przemieszać warstwy widelcem i posypać wierzch orzeszkami. Krem ze względu na dodatek masła najlepiej przechowywać w lodówce, ale podawać w temperaturze pokojowej.
Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)
-
O rany, wygląda przepysznie! Uwielbiałam krem Snickers! Koniecznie muszę spróbować!
-
O kurcze, super przepis, muszę go koniecznie wypróbować! <3
Masło orzechowe, gdzie mogę je dostać i jakie najlepiej kupić? Jeszcze nigdy go nie kupowałam :O
-
Ten krem był wspaniały, bardzo za nim tęsknię, choć moja dieta niekoniecznie… ;) Moja mama coś kombinowała w tym kierunku, chętnie przekażę jej przepis i pewnie skończymy obie z łyżkami nad słoikiem :)
-
maaaatkooo <3
weź mi wyślij taki słoiczek na urodziny (mam 10 listopada, hehe :D) *___* <3 -
Frugo też kiedyś zniknęło i wróciło, więc ja mam ciągle nadzieję na powrót Snickersa, bo uwielbiałam ten krem! ;)) Pozdrawiam, IS
-
No masło Felix faktycznie jest słonawo-słodkie ;) i jeszcze to, co ma 20% tłuszczu mniej ;)
-
Nigdy nie jadłam kremu Snickers czy to kupnego, czy domowego – pewnie dlatego, że nie przepadam za masłem orzechowym. Niemniej – dla fanów niego i słodkości ten krem to chyba spełnienie kuchennych marzeń :D
-
Uwielbiam ten krem…!
-
Uwielbiałam ten krem :)
-
Wygląda świetnie! DOmowy musi być rewelacyjny.
-
Uwielbiam wszystkie Twoje przepisy, ale tym skradłaś mi serce :)
Biorę się za krem już jutro, będzie jak znalazł na studia :) -
O matko, muszę ten krem zrobić KONIECZNIE! Twoja strona jest fantastyczna i pełna kulinarnych inspiracji! Już klikam ‘Lubię to’, by być z Twoimi wpisami na bieżąco!
-
Czy masło jest konieczne ? Czy bez też można zrobić ? :)
+wygląda rewelacyjnie <3 -
Czy zamiast mleka skondensowanego mogę po prostu kupić masę krówkową?
-
[…] z dzieciństwa tak mi brakuje. No, może jeszcze kremu Snickers, ale te chociaż wydawał mi się możliwy do odtworzenia. A Milky Way ze swoją cudowną, puszystą konsystencją – ciężka sprawa, chociaż może w […]
-
Skorzystalam z twojego przepisu, tylko zamiast masla orzechowego uzylam orzechowej masy krowkowej. Byl naprawde niesamowity.
-
A jak długo moze stać takie masło?:) bo chce zrobic wlasnie cos takiego na prezent a srednio ze znam na pasteryzacji poza tym ono chyba tez sie do takiej nie nadaje
-
Czy krem ten nadaje się do przełożenia tortu ?