Lody mleczne z karmelizowanych płatków kukurydzianych
Komentarzy: 7
Miałam problem z wyborem nazwy dla tego przepisu. W oryginale to po prostu “cereal milk ice cream”, ale “lody z płatkowego mleka” brzmią tak jakoś…dziwnie.
Tak jak są różne techniki jedzenia Ptasiego Mleczka, Delicji, Oreo i masy innych rzeczy, tak też są różne techniki jedzenia płatków z mlekiem: jedni zjadają je jaki najszybciej, póki płatki są chrupiące, a inni – tak jak ja – czekają, aż mleko przesiąknie tym charakterystycznym płatkowym smakiem. I właśnie smak takiego lekko słodkawego mleka stał się inspiracją dla tych lodów. Przepisów widziałam kilka, ale najbardziej spodobał mi się ten od Christiny Tosi, która od jakiegoś czasu jest moim cukierniczym wzorem – Milk Crumb cupcakes również były efektem inspiracji jej mleczną kruszonką.
Te lody wymagają włożenia odrobiny pracy, ale są tego warte. Karmelizowane płatki kukurydziane przekazują esencję swojego smaku mleku, którego używamy do zrobienia lodów. Swoją drogą – przestrzegam! – uważajcie, żeby nie wypić tego mleka (a kusi strasznie!), bo z lodów nici. :c
Lody nie wymagają użycia maszynki, więc jeśli chcecie spróbować lodów, które smakują jak śniadanie z czasów dzieciństwa, próbujcie. <3
280 g płatków kukurydzianych (nie powinnam podawać żadnej firmy, ale moim zdaniem Corn Flakes w czerwonym opakowaniu mają swój charakterystyczny smak, którego nie zastąpią mi żadne inne i dlatego ich właśnie użyłam)
60 g mleka w proszku
4 łyżki cukru
180 g masła
szczypta soli
Płatkowe mleko:
4 szklanki mleka
ok. 400 g przygotowanych karmelizowanych płatków
Lody:
1 szklanka płatkowego mleka
1 szklanka śmietanki kremówki
1/3 szklanki cukru
4 żółtka
łyżeczka ekstraktu waniliowego
pozostałe karmelizowane płatki do posypania
Pieczemy ok. 35 minut w temperaturze 140 stopni. Wyjmujemy i zostawiamy do ostudzenia.
Przestudzone płatki zalewamy 4 szklankami mleka. Zostawiamy je na około 45 minut, aż płatki całkowicie wchłoną mleko.
Po tym czasie z pomocą sitka wyciskamy z nich mleko. Najlepiej wyłożyć płatki na sitko i dociskać je łyżką, aż uzbiera nam się szklanka naszego drogocennego mleka.
Płatkowe mleko, cukier i wanilię podgrzewamy do zagotowania. Żółtka roztrzepujemy w miseczce i powoli, ciągle mieszając, dodajemy do nich gorące mleko. Mieszaninę przelewamy do garnuszka i podgrzewamy, aż zgęstnieje do konsystencji śmietany i będzie oblepiać drewnianą łyżkę.
Przecierając ją przez sitko dodajemy ją do miski ze śmietanką, ponownie ciągle mieszając. Pozwalamy miksturze ostygnąć, a następnie przelewamy ją do pojemnika i wkładamy do zamrażarki na ok. 2 godziny. Kiedy zacznie zamarzać, mieszamy ją łyżką – dzięki temu lody będą bardziej puszyste. Ponownie wstawiamy do zamrażarki i po około godzinie znowu mieszamy. Wkładamy do zamrażarki i teraz już tylko czekamy na efekt końcowy.
Lody wyjmujemy kilka minut przed podaniem, żeby lekko zmiękły. Posypujemy je odłożonymi płatkami.
Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)
-
Ależ kusząco wyglądają! :) Ja zjadam mleko z płatkami, które są wciąż chrupiące, ale i tak z ciekawości smaku sięgnęłabym po te lody :)
-
No świetny przepis, aaaale to musi smakować :))
-
pomysł genialny!:) prosto i przyjemnie!:)
-
[…] Karmelizowane płatki kukurydziane tak mi zasmakowały, że po lodach przyszedł czas na własny eksperyment. Płatki posłużyły za spód i wierzch aksamitnego sernika […]
-
Witam, czy takie karmelizowane płatki, będą Sie nadawały do masy tortowej,czy będą mieknac? Coś w stylu truflowego :)pozdrawiam
-
kobieto jesteś genialna ! :D