Tarta gruszkowa z kremem
Komentarzy: 40
Gruszki leżące w koszyku nieustannie przypominały, że już jesień i wypadałoby zrobić pierwsze w sezonie ciasto gruszkowe. Padło na tartę, której dawno już nie robiłam. Kruche ciasto i słodkie gruszki zatopione w waniliowym kremie – <3 W sumie klasyka, i to jaki prosta do zrobienia. Tak dla odmiany po ostatnim posypkowym wyczynie. :)
Ciasto:
250 g mąki krupczatki (ew. tortowej)
100 g masła
100 g cukru pudru
2 żółtka
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Nadzienie:
1 szklanka kwaśnej śmietany 12 lub 18%
5 łyżek cukru
1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
1 jajo
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
3 duże gruszki
W tym czasie obieramy gruszki i przekrajamy je na ćwiartki. Z każdej ćwiartki wykrajamy gniazdo nasienne i kroimy ją na plasterki.
Wszystkie składniki nadzienia mieszamy na jednolitą masę.
Ciasto wyjmujemy z lodówki i podsypując mąką rozwałkowujemy. Wykładamy nim natłuszczoną formę do tarty lub tortownicę. Gdyby ciasto nieco się kruszyło, tak jak było to u mnie, można wgniatać kawałki w dno i boki, a potem ładnie uklepać. :) Spód nakłuwamy widelcem i wykładamy na niego gruszki. Zalewamy je masą śmietanową.
Tartę pieczemy ok. 35 minut w 190 stopniach. Środek powinien być ścięty, a brzeg zarumieniony. Kroimy po ostudzeniu.
Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)
-
A nie trzeba najpierw podpiec tarty? a zamiast śmietany może być wersja light np z jogurtem?
-
A nie trzeba najpierw podpiec tarty? a może być wersja light np z jogurtem?
-
Smakowita tarta. :)Słonecznie wygląda. :)
-
Zrobiłam i była pyszna (: każdy myślał,że krem waniliowy jest z sera. Świetny przepis za który dziękuję i pozdrawiam :)))
-
Znowu mni wróżkowa strona główna nie działa :c
-
a czy budyń najpierw gotujemy czy wsypujemy suchy proszek?
-
Dzisiaj zabieram się za stworzenie tego słodkiego cudeńka. Mam nadzieję, że mi się uda. :) Twoje przepisy są dla mnie prawdziwą inspiracją, która gwarantuje mnie i moim znajomym przepyszne cista i desery :)
-
No właśnie ten. ta rolada mnie ciągle męczy i nie mogę znaleźć od razu nowego przepisu.
-
A jeśli mam dość twarde gruszki to warto jest wcześniej podgotować? Czekam od czwartku aż trochę zmiękną ale chyba to taka odmiana i nie wiem czy mogę je wykorzystać czy lepiej kupić jakąś inną odmianę.
-
Właśnie zrobilam tartę z jogurtem greckim, pyszna! Konsystencja idealna, półkruchy spód, po prostu niebo <3 na pewno jeszcze wykorzystam ten przepis.
-
pyszności, ciężko się oderwać. polecam :>
-
pycha – dzięki za przepis — ale nastepnym razem podpiekę trochę samo ciasto
-
Super! w sam raz dodatek do kawy! a czy cynamon zepsułby smak?
-
Czy mozna ta tarte zrobic z kruszonka z migdalami? Pozdrawian
-
Kolejny przepis od wróżki, który sie sprawdził.Z resztą nie było takiego, ktory by nie wyszedł :-) pozdrawiam i dziękuję
-
Talent chyba jest ale i tak dobry przepis to podstawa (to może zaświadczyć mój 1,5 roczny synek-zjadł 2 kawałki tarty na raz :-)
-
Wlaśnie upiekłam to cudo :) jest idealna :) dodam że tartę piekłam pierwszy raz .Dziękuję za fantastyczny przepis .
-
Wlasnie sie piecze,ciekawe jak bedzie smakowac
-
Ja polecam jeszcze, co by się nic nie zmarmowało białka jaj, które pozostały nam z kruchego ciasta ubić na sztywno i dodać do masy śmietanowej. Wychodzi puszysta pianka
-
Tarta wyszła wprost idealnie! Świetny przepis, pozdrawiam <3
-
Najlepszy przepis na tartę:)
-
myślę ,że tarta będzie palce lizać,zaraz idę obierać gruszki i do roboty!
-
Super ciasteczko. Nie trzeba podpiekac bo sie spala później spod.
Polrcam palce lizac