30Wrz2013

Tarta gruszkowa z kremem

Komentarzy: 39

gruszkowa3
 
gruszkowa4
 

Gruszki leżące w koszyku nieustannie przypominały, że już jesień i wypadałoby zrobić pierwsze w sezonie ciasto gruszkowe. Padło na tartę, której dawno już nie robiłam. Kruche ciasto i słodkie gruszki zatopione w waniliowym kremie – <3 W sumie klasyka, i to jaki prosta do zrobienia. Tak dla odmiany po ostatnim posypkowym wyczynie. :)

Na tartę o średnicy 26 cm
 
Ciasto:
250 g mąki krupczatki (ew. tortowej)
100 g masła
100 g cukru pudru
2 żółtka
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
 
Nadzienie:
1 szklanka kwaśnej śmietany 12 lub 18%
5 łyżek cukru
1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
1 jajo
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
3 duże gruszki
Zaczynamy od ciasta. Masło kroimy w kawałki i z pozostałymi składnikami szybko zagniatamy na jednolite ciasto. Ewentualnie można dodać łyżkę zimnej wody. Ciasto zawijamy w folię i chowamy na pół godziny do lodówki.
 
W tym czasie obieramy gruszki i przekrajamy je na ćwiartki. Z każdej ćwiartki wykrajamy gniazdo nasienne i kroimy ją na plasterki.
 
Wszystkie składniki nadzienia mieszamy na jednolitą masę.
 
Ciasto wyjmujemy z lodówki i podsypując mąką rozwałkowujemy. Wykładamy nim natłuszczoną formę do tarty lub tortownicę. Gdyby ciasto nieco się kruszyło, tak jak było to u mnie, można wgniatać kawałki w dno i boki, a potem ładnie uklepać. :) Spód nakłuwamy widelcem i wykładamy na niego gruszki. Zalewamy je masą śmietanową.
 
Tartę pieczemy ok. 35 minut w 190 stopniach. Środek powinien być ścięty, a brzeg zarumieniony. Kroimy po ostudzeniu.

 
gruszkowa2
 
gruszkowa1
 

Przerywnik

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)

Twój adres email nie zostanie opublikowany.