Rolada Czarny Las
Komentarzy: 5
Po serniku i babeczkach przyszedł czas i na roladę inspirowaną znanym tortem. Tak więc mamy kakaowy biszkopt, krem śmietankowo-twarożkowy i oczywiście wiśnie. :3
Za to jeśli macie chwilkę czasu, możecie zerknąć na krótki artykuł w czasopiśmie Uniwersytetu Gdańskiego, która doceniła mnie jak widać bardziej, niż moja własna. :)
3 jaja
3 łyżki cukru
3 łyżki mąki
2 łyżki kakao
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Nadzienie:
300 g twarogu sernikowego lub śmietankowego
3/4 szklanki cukru pudru
1 szklanka śmietanki kremówki 30 lub 36%
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1/2 szklanki wiśni bez pestek, mogą być rozmrożone lub z kompotu
Rozsmarowujemy je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Pieczemy ok. 8-9 minut w 190 stopniach. W tym czasie przygotowujemy dużą, bawełnianą ściereczkę i posypujemy ją cukrem pudrem.
Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i delikatnie odwracamy “do góry nogami” na ściereczkę (wierzch biszkoptu ma dotykać ściereczki). Zawijamy go razem z nią, rolując wzdłuż dłuższego boku.
Twaróg ucieramy z cukrem i wanilią. Stopniowo dodajemy śmietankę i miksujemy do czasu uzyskania puszystej masy. Rozsmarowujemy ją na biszkopcie (kilka łyżek odkładamy do dekoracji), układamy na niej wiśnie i całość zwijamy z powrotem, układając ciasto “szwem” do dołu.
Wierzch dekorujemy odłożonym kremem.
Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)
-
Большое спасибо за рецепт :) Люблю все шоколадное со сливками ;).
-
Wygląda pięknie! Idealnie i smacznie.
Pozdrawiam :) -
alez idealnie wyglada!chetnie bym zjadla!:)
-
Witaj, czy kiedy biszkopt odwracamy “do góry nogami”, to czy zanim to zrobimy mamy go wystudzić? Czy ma być taki bardzo gorący? :) Pozdrawiam